DKPS - Regeltechniek
GEOTHERMISCHE CENTRALE BERGSCHEHOEK

GEOTHERMISCHE CENTRALE BERGSCHEHOEK

In de Overbuurtse Polder Bergschenhoek is de eerste locatie waar we duurzame energie opwekken uit een geothermische put. AgroEnergy levert de energie aan verschillende tuinbouwbedrijven in de buurt.

DKPS Regeltechniek verzorgde hiervoor de regeltechniek.

De put is geoptimaliseerd voor het winnen van warm water vanaf een diepte van twee kilometer voorzien van verschillende zandsteenelementen, wat een groot volume genereert om aan de klanten te leveren. Warm water wordt opgepompt en via een warm waternetwerk naar de kassen gestuurd, waarna het gekoelde water terug in de grond wordt gepompt om opnieuw te worden verwarmd door de kern van de aarde. De hoeveelheid geproduceerde warmte overschrijdt jaarlijks 100.000 MWh.


Geleverde diensten

Software Engineering

Onze ervaren software specialisten weten middels op maat gemaakte software uw installatie optimaal te regelen.

Inbedrijfstelling

Voor het inbedrijfstellen hebben wij vakkundige, goed uitgeruste en gemotiveerde inbedrijfstellers ter beschikking die samen met de werktuigbouwkundige uw installatie voorzien van optimale setpoints.

Service & Onderhoud

Wilt u na de oplevering blijven profiteren van uw nieuwe of vernieuwde regelsysteem? Maak dan gebruik van onze onderhoudsovereenkomst. Gedurende de looptijd van deze overeenkomst zorgen wij ervoor dat uw installatie optimaal functioneert.

Geleverde producten

  • Priva - C-MX34m

Type installatie

Industrieel - 754 datapunten.


Project

De installatie bestaat uit 8 onderdelen. Zo moeten de bronpomp, Filters, bronwisselaar (TSA), WKK, Warmtepompen, ketel, buffer worden geregeld en de energie afnemers (kassen) worden geregistreerd.

DKPS Regeltechniek heeft hiervoor gebruikgemaakt van Priva Blue ID / S10 met meer dan 750 datapunten voor aansturing van de 8 onderdelen en zeker 50 Modbus/M-bus systemen voor de communicatie van energiegegevens.

De bronpomp is een belangrijk onderdeel in de installatie. Wanneer de pomp in storing valt heeft deze een “cool down” tijd nodig voordat hij weer mag worden ingeschakeld. Hiervoor heeft DKPS een software ontwikkeld die een regeltechnische voor-alarm geneert. Zodat problemen op voorhand worden gesignaleerd.

Bij het oppompen van het warme medium komen veel bijproducten mee. Zo neemt de pomp biogassen, gruis en bijtende chemicaliën mee naar de oppervlakte. De gassen moeten worden gescheiden uit het water. De gassen kunnen worden verbrand of worden gebruikt voor de ketel/WKK installatie. Aan de hand van de vraag naar elektriciteit of warmte wordt de gas flow automatisch geregeld. Het gruis wordt gefilterd door 8 filters. De filters worden constant gemonitord op druk zodat men op afstand weet wanneer de filters toe zijn aan vervanging.

Na de filters wordt het warme water door 2 rijen van 3 bronwisselaars gepompt. De warmtewisselaars worden constant gemonitord op temperatuur, druk en flow. Op deze manier kan de gebruiker zien hoeveel energie er uit de grond wordt gewonnen.

Uit het retourwater wordt middels de warmtepompen nog energie gewonnen.

In geval van storing van de bronpomp zal de ketel bijspringen. In dit geval zal er gebruik worden gemaakt van bio en/of aardgas.